Als sporter wil je je fit voelen
en het beste uit jezelf halen
Je wilt lekker trainen, goed in je vel zitten en optimaal presteren. Als je last hebt van blessures kan dat vervelend zijn. Een (sport)podotherapeut kan je helpen.
Dat is de specialist in het voorkomen, herkennen en behandelen van klachten of blessures bij sporters die voortkomen uit het bewegen van de voet. Dat kunnen dus ook klachten aan je knie, heup of rug zijn.
Heb je klachten tijdens het sporten? Of wil je je sportprestaties verbeteren? Ga dan naar een (sport)podotherapeut!
Wat doet een (sport)podotherapeut?
Een (sport)podotherapeut begint met het luisteren naar jouw klachten en wensen.
Daarna volgt een bewegingsonderzoek. Daarbij kijkt de (sport)podotherapeut naar de bewegingen die je maakt tijdens het lopen en tijdens het sporten.
Afhankelijk van jouw klacht volgt bijvoorbeeld een drukmeetanalyse of een videoanalyse.
Soms is extra onderzoek nodig, bijvoorbeeld een echo. Zo vormt de (sport)podotherapeut
een beeld van jouw beweegpatroon tijdens het sporten en welk effect dat heeft op jouw
spieren, pezen en gewrichten. Op basis daarvan bepaalt de (sport)podotherapeut samen met jou de beste oplossing. Daarbij staat de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid centraal.
Zo werkt jouw (sport)podotherapeut:
Hoe je beweegt en wat je aan je voeten
draagt, heeft invloed op je sportprestaties
Verkeerde schoenen kunnen klachten veroorzaken
Een oorzaak van je klachten kan een afwijkend beweegpatroon zijn. Hierdoor kunnen bepaalde spieren, pezen of gewrichten overbelast raken. Maar ook verkeerde schoenen kunnen klachten veroorzaken. Soms zelfs klachten aan je knie, heup of rug.
Na een bewegingsanalyse kan jouw (sport)podotherapeut zien wat de oorzaak is van de klacht. En vervolgens kan hij of zij je op weg helpen naar een gezond beweegpatroon. Als het nodig is, kan de (sport)podotherapeut jou ander materiaal adviseren. Zoals schoenen die de beweging beïnvloeden doordat ze bijvoorbeeld een andere demping geven, of andere sokken.
Ook kan de (sport)podotherapeut bestaande schoenen passend maken voor jouw voeten.
Onder meer door de binnen- of buitenkant van de schoen aan te passen, Andere mogelijkheden zijn het aanmeten en maken van speciale sportzolen op maat of het aanmeten van een brace. Maar ook taping, verbandtherapie of een orthese (een op maat
gemaakt hulpstuk van silicone) zijn mogelijk. In sommige gevallen adviseert de
(sport)podotherapeut dry needling (waarbij verhardingen in spieren worden
opgelost met dunne acupunctuurnaalden), shockwave-therapie, bepaalde
injecties of medicatie.
Wanneer ga je naar een
(sport)podotherapeut?
Je kunt altijd bij een (sport)podotherapeut terecht, of je jong ben of wat ouder, of je
nu topsporter bent of recreatief sport. En of je nu acute klachten hebt of klachten die
al langere tijd aanwezig zijn (chronisch).
Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts
en kunt dus rechtstreeks een afspraak maken bij een (sport)podotherapeut in de buurt. Behandelingen worden meestal (deels) vergoed vanuit een aanvullend pakket wanneer je verzekerd bent voor podotherapie.
De (sport)podotherapeut:
De specialist in het voorkomen, herkennen en behandelen van
klachten of blessures bij sporters (jong en oud) die voortkomen uit het bewegen van de voet. Dat kunnen dus ook klachten aan je knie, heup of rug zijn.
Jouw (sport)podotherapeut kan jou ook helpen wanneer je:
- druk- of wrijvingsplekken op je voet hebt (en daardoor eelt,
likdoorns, blaren en blauwe nagels); - spier- of peesproblemen hebt (bijvoorbeeld door overbelasting);
- chronische klachten hebt (klachten die langer dan 6 weken aanhouden);
- een blessure hebt gehad;
- klachten wilt voorkomen;
- je sportprestaties wilt verbeteren.
“ Een (sport)podotherapeut analyseert, adviseert en behandelt”
- Kwaliteit en vakkundige begeleiding: geen enkele andere zorgprofessional heeft zo veel kennis van voeten, bewegen en schoenen (en het effect van deze factoren op elkaar).
- Kennis van jouw sport en van wat sporten en bewegen doen met een lichaam. Een (sport)podotherapeut heeft kennis van klachten die voortkomen uit het bewegen van de voet. (Sport)podotherapeuten volgden een vierjarige hbo-opleiding Podotherapie
en een tweejarige post-bacheloropleiding Sportpodotherapie. - Inlevingsvermogen: de (sport)podotherapeut snapt jouw wensen als sporter. Want zij weten dat rust houden voor jou vaak geen optie is. Ondanks jouw blessure wil jij gewoon door blijven sporten. Daarom kun je meestal op korte termijn terecht. En vaak ben je binnen enkele behandelingen alweer goed op weg.
- De (sport)podotherapeut kan je ook op locatie onderzoeken, bijvoorbeeld tijdens je training. Dat geeft het beste beeld van jouw bewegingspatroon tijdens het sporten en de klachten die je hebt.
- Behandeling in de keten: een (sport)podotherapeut werkt niet alleen, maar samen met andere behandelaars (zoals een sportfysiotherapeut, trainer of sportarts) om jou zo snel mogelijk van je klachten af te helpen.
- Groot netwerk van gespecialiseerde (sport)podotherapeuten: jouw (sport)podotherapeut overlegt, als dat nodig is, met andere gespecialiseerde (sport) podotherapeuten om jou behandeling op maat te geven.
- Vernieuwing in de sportzorg: (Sport)podotherapeuten zijn op de hoogte van het wetenschappelijk onderzoek dat wordt gedaan in hun vakgebied en passen de resultaten hiervan toe in de praktijk. jouw wensen als sporter. Want zij weten dat rust houden voor jou vaak geen optie is. Ondanks jouw blessure wil jij gewoon door blijven sporten. Daarom kun je meestal op korte termijn terecht. En vaak ben je binnen enkele behandelingen alweer goed op weg.